dissabte, 22 d’octubre del 2011
El melic del nadó
Només neixer, el nadó perd l'únic contacte orgànic que tenia amb la seva mare: el cordó umbilical. Després del part, el cordó umbilical perd la seva utilitat, degut a que el bebé començarà a alimentar-se d'una altra manera a través de la boca, llavors s'ha de tallar. El cordó umbilical hauria de tallar-se a uns 4 centímetres de l'abdomen del nadó, i per fer-ho el ginecòleg o la llevadora el subjectaràn entre 2 pinzes hemostàtiques, que contenen l'hemorragia. El troç de cordó que sobra es subjecta amb unes pinzes o clips especials de plàstic.
A partir d'aquest moment, el melic del nadó patirà un procés d'autodestrucció sense infecció, que culminarà amb el desprendiment de la resta del cordó. El cordó umbilical triga en caure entre 8 i 10 dies, i una mica més pels nascuts amb cesàrea, uns 12 ó 15 dies. Un cop s'ha després, quedarà una ferida, que curarem els dies següents amb les cures corresponents. La ferida que queda, cicatritzarà en tres o cinc dies després de la caiguda. Durant aquest temps, és ideal curar el melic amb alcohol de 70% o clorhexidina, que és un líquid transparent que actúa com a desinfectant i que evita així les infeccions.
Mentre no caigui, el melic ha d'estar sec, protegit i tapat per evitar qualsevol tipus d'infecció i perquè pugui caure el més aviat possible. Abans s'aconsellava banyar el nadó per parts, per evitar que es mullés el melic quan encara no havia caigut. En canvi, actualment, es recomana banyar el nadó amb aigua i sabó, i aixugar-lo molt bé per evitar que proliferin els bacteris. Per tant, mentre que la ferida no està cicatritzada, l'aconsellable no es deixar de banyar al bebé o fer-ho per parts, sino secar bé el cordó. El més important és que estigui net i sec, d'aquí la importància de realitzar la cura del cordó umbilical diariament o sempre que estigui brut.
Material per la cura del melic
Cada cop que canviis el bolquer al teu nadó, necesitaràs fer una cura del melic. Per aquest motiu, has de tenir a mà, al costat del canviador gasses estèrils i alcohol de 70% o clorhexidina.
La cura del melic pas a pas
1. Rentar-se bé les mans amb aigua i sabó, i retirar la gassa que envolta el troç de cordó. Si està enganxat, no estirar. Abans, humitejar amb una mica de sol.lució antiséptica perque ajudi a despendre's.
2. Mullar una gassa estèril, amb antiséptic i netejar amb uns suaus tocs la ferida i la pell del voltant. Com antiséptics pots utilitzar alcohol de 70% o clorhexidina. Es recomana en lloc del iode o mercromina per l'absència de color i així facilita la valoració de la ferida, donçs si es posa vermella vol dir que pot estar infectada. A més a més la povidina iodada ó el iode no estàn recomanats perque el bebé pot absorvir-ho a través de la pell i patir problemes de tiroides.
3. Aixuga molt bé la zona i comprova que està ben seca amb un altre gassa. L'humitat excesiva i una mala cura poden provocar infeccions i un retràs en el procés de cicatrització.
4. Agafa una altra gassa mullada en alcohol i enrotlla.la al voltant del cordó. Quan li possis el bolquer, subject amb aquest l'apòsit, però sense que oprimeixi l'abdomen. També pots deixar la pinça del cordó umbilical fora del bolquer perquè airegi.
5. Realitza aquet cura de tres a cuatre vegades al dia, aprofitant els canvis de bolquer ó sempre que s'embruti perque la ferida estigui sempre neta.
Quan portar el nadó al pediatra pel cordó umbilical?
- Quan vegis que sagna. Els petits sagnats (unes gotetes) són normals i apareixen al despendres el cordó. Quan el sagnat és abundant pot deure's a un traumatisme, a una mala lligadura o alteracions de la coagulació.
- Quan la pell del melic desprén mala olor, és molt vermella, la base del cordó supura o el nadó té febre. Pot tractar-se d'una infecció.
- Quan el cordó no ha caigut en tres setmanes. El pediatre ha de valorar si es tracta d'una infecció, d'una maceració per humitat o d'alguna alteració inmunològica.
- Quan observis un bultet tou en el melic. Pot deures a una hernia umbilical, que el pediatra haurà de valorar per veure si es necesari operar. Si son petites solen corregir-se soles.
- Quan vegis un bultet rosat i humit, una vegada hagi caigut el cordó umbilical. Si es tracta d'un granuloma, el pediatra haurà de prescriure el tractament més adecuat.
Extret de www.guiainfantil.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada